PDF

 

Een keurmerk voor websites

 

 

  1. Informatie over websites die zich richten op kinderen
  2. Classificatie van de inhoud van websites
  3. Leeftijd advies voor jongeren websites
  4. Compatibel met huidige browsers en filter software
  5. Gratis handvat voor ouders en opvoeders.

 

Zoals Kijkwijzer een verplichte classificatie geeft aan films en TV programma's, denken wij dat het noodzakelijk is om een soortgelijk systeem voor websites te realiseren. Ons initiële doel: Een classificatie systeem en richtlijnen voor websites die zich richten op jeugd in de leeftijdsgroep 3-16 jaar.

Doordat er geen wettelijke verplichting is voor een keurmerk voor websites, is er alleen de 'morele' verplichting die een beheerder heeft om duidelijke en accurate informatie over de content van zijn website te verschaffen.
Ook de motivatie om een site publiekelijk te 'labellen' is laag. Door een keurmerk op een site te plaatsen voelen uitbaters zich vaak bestempeld en zouden reclame inkomsten mislopen als het aantal minderjarige bezoekers zou teruglopen.

Surfwijzer heeft een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om dynamische websites met een dagelijks wisselende inhoud te voorzien van een accurate classificatie en/of keurmerk. 

We gebruiken hiervoor  gestandaardiseerde methodes die gebruikt maken van HTML Code die op een website wordt geplaatst.

Door deze code maakt Surfwijzer het mogelijk dat zowel ouders als leveranciers van content filters GRATIS deze classificaties kunnen gebruiken om bijvoorbeeld informatie af te schermen voor kinderen.

Een classificatiesysteem is bedoeld om websites neutraal en objectief te classificeren en, waar mogelijk, de ouders/opvoeders gratis informatie en mogelijkheden te bieden die voorkomen dat hun kinderen aan ongeschikte websites worden blootgesteld. Het is niet gek om te zeggen dat een keurmerk voor websites een onmogelijke taak is zonder enige (wettelijke) verplichting. Hierdoor is de realisatie van zo'n keurmerk niet zozeer beperkt door de techniek of opzet van een classificering, maar door de niet aanwezige verplichting voor de eigenaren van websites.